Det sägs ju att det inte finns dåliga väder utan bara dåliga kläder. Men hur förbereder du dig och ditt hem för extremt dåligt väder, speciellt ute på landsbygden?

Dagens samhällen är sårbara. Vi är beroende av el och de flesta är använder kommunalt vatten.

Frågan är hur du förbereder dig om det blir dåligt väder, såsom stormar, översvämningar, snöoväder, häftiga skyfall, värmeböljor, torka och andra väderförhållanden som är extrema?

Förbered dig inför extremt väder

Egentligen handlar det om prepping – att förbereda sig för en kris. Att preppa innebär att tänka efter i förväg vad du kan behöva. Fundera på olika scenarios och bygg upp ett förråd med mat, vatten och lämplig utrustning. Då klarar du en nödsituation, inklusive dåligt väder, bättre.

En trolig konsekvens av dåligt väder i Sverige är strömavbrott. Speciellt i samband med storm och extrem kyla kan det hända att elledningar skadas eller går av.

Utan el blir det kallt i många bostäder. Kyl och frys slutar att fungera. Efter ett tag fungerar inte heller mobilnätet.

Ett annat scenario är en kraftig översvämning. En sådan kan inte bara skära av viktiga transportvägar utan även förgifta det kommunala vattnet.

Köp saker att ha hemma

Ta för vana att alltid ha extra mat på burk eller frystorkad mat hemma. Det ryms ganska bra med mat i ett vanligt skafferi.

Bunkra upp med vatten på dunk för att klara dig en tid ifall vattnet blir otjänligt. Du kan även köpa vattenfilter och vattenreningstabletter för att rena ett smutsigt kommunalt vatten eller vatten från en brunn eller vilken bäck som helst.

Skaffa dig ett gasolkök eller annat stormkök, inklusive bränsle. Kanske rent av en vedkamin. Då kan du tillaga mat och koka vatten till kaffe och te. Du kan även koka vatten för att rena det. Dessutom vår du värme på köpet.

Ha värmeljus och stearinljus, tändstickor, ficklampa och/eller fotogenlampor, samt batterier till hands ifall elen försvinner en längre tid. Du bör med jämna mellanrum kontrollera att batterierna i ficklampor, klockor och alarmsystem fungerar.

Använder du datorer eller mobila enheter kan det vara all idé att införskaffa powerbanks. Skulle det exempelvis vara att en stormvarning utfärdas ser du till att dessa är fulladdade. Det kan för övrigt vara en bra rutin att alltid ha sin powerbank fulladdad.

Behålla värmen i bostaden

Det kan vara bra att veta att fjärrvärme kan sluta fungera om strömavbrottet varar en längre tid och i trähus försvinner värmen fortare jämfört med betong- och stenhus.

Du kan med några enkla medel förhindra en snabb utkylning genom att bland annat att bara använda delar av ditt hem. Välj gärna ett rum som ligger i ett söderläge, eftersom solen då värmer rummet. Har du öppen spis eller fast braskamin väljer du självklart det rummet.

Ett bra tips är att täcka för dina fönster nattetid med filtar för att hålla kylan ute. Du kan även klä dig med varma kläder och då gärna enligt lager-på-lager-principen. Ha filtar till hands och tänd värmeljus och stearinljus för att få både ljus och värme.

Tänk på att om du eldar i öppen spis förbrukas det mycket syre. Se därför till att vädra eller att det kommer in frisk luft i rummet.

Förbereda bostaden inför storm

Du har säkert märkt att klimatet sakta men säkert förändras och risken är att det då kommer alltfler stormar. Är du förberedd kommer det minska risken att din bostad och dina ägodelar blir skadade.

Hur allvarliga stormarna är varierar, vissa håller på bara i några timmar medan andra stormar skapar förödelse i hela landsdelar. Vilket leder i sin tur till att vägar spärras av, el- och telefonnät slås ut, samt att kommunikationsnätet bli lamslaget.

Först och främst – när stormen kommer ska du hålla dig inomhus! Innan dess bör du se till att dörrar och fönster är ordentligt stängda. Förankra föremål som är lösa som finns på tomten, såsom markiser, utemöbler, studsmattor, tegelpannor och skyddet på poolen.

Har du träd på tomten bör du alltid såga ner de döda grenarna eller träden, eftersom dessa kan falla ner i kraftiga vindar och skada både dig och ditt hus.

Ta hand om dig!