Att skapa prognoser är en komplex process som ständigt uppdateras.


Det finns tre viktiga steg i en väderprognos:


1.Att veta vad vädret gör nu

2.Beräknar hur detta kommer att förändras i framtiden

3.Använda meteorologisk expertis för att förfina detaljerna

För att veta vad vädret kommer att göra i framtiden måste vi först veta exakt vad det gör nu. Registrering av vädervariabler görs 24 timmar om dygnet över hela världen. Dessa överförs till världens viktigaste väderprognoscentra och används tillsammans med satellitbilder för att få en bild av vad atmosfären gör nu. Dessa kallas observationer. 


Väderprognoscentralen har enorma superdatorer, som använder dessa observationer som "startförhållanden" för mycket komplexa ekvationer som kan förutsäga var vädret kommer att röra sig och hur det kommer att utvecklas när tiden går. 


Datormodellerna körs flera gånger om dagen, och meteorologer arbetar dygnet runt för att kontrollera att prognosen kommer att planera. Om det inte är det kommer de att ändra alla prognoser som kommer ut till kunderna, om den förändringen påverkar deras verksamhet. Till exempel, om temperaturen är något lägre än väntat kan det betyda skillnaden mellan frost eller inte i slutet av natten, och om en lastbil måste gå ut och köra en väg. /väderkarta