Nu står sommaren snart inför dörren och med den kommer solen och värmen igen! För många är det något som man har väntat på under hela hösten och vintern, men för våra fyrbenta vänner innebär inte alltid sommaren och ett varmt klimat samma lustfyllda kännsla.
 


Därför vill väderkarta.se informera och påminna om hur farligt det kan vara att lämna sin hund ensam i en bil när det är varmt ute.
På sommaren förvandlas snabbt våra bilar till en ren dödsfälla för våra hundar. Varje sommar få man in mängder med anmälningar om hundar som sitter instängda i en bil medans solen steker på utifrån. Detta är rent av livsfarligt, och kan innebära att hunden tillföljd av värmen avlider. 
 I tabellen nedanför ser man  enkelt hur dramatiskt värmen stiger om man jämför temperaturen utanför en bil ,jämfört med temperaturen inne i bilen.
Och tänk på att det blir väldigt stora temperatur skillnader även om det är en molning/ mulen dag. Det behöbver alltså inte vara stekande sol ifrån en klarblå himmel för att en bil skall bli väldigt varm och syrefattig. 
20 grader utomhus kan lätt motsvara ca 40 graderi bilen även en molnig dag! Många lämmnar också sin hund i bilen med gott samvete eftersom de har parkerat i skugga. Men tänk på att  solen förflyttar sig snabbt och plötsligt så står bilen inte längre i skuggan, utan rakt i en stekheta solen.
Hundar svettas dessutom inte i samma utsträckning som vi människor gör vilket är en av faktorerna till att det är väldigt känsliga mot värmen. Ha alltid kallt vatten med dig och se till så hunden får frisk luft även under bilfärder. Har du ac i bilen andvänd den för att få ett behagligt och svalt klimat.  
Hjälp oss att sprida informationen om att aldrig lämmna en hund i bilen en längre stund under en varm sommardag, och försök att vara obervat på om man ser någon annans hund sitta instängd, så vi kan minska antalet olyckor med hundar som dör till följd av värmen på sommaren.
Många gånger så är det bästa alternativet att låta hunden stanna hemma i det som oftas svala hemmet, när man  tex skall iväg och handla mm.