Att åka skidor är en av de härligaste aktiviteterna man kan syssla med under vinterhalvåret. Det är få saker som slår den friska luften i liften och de snabba svängarna i pisten. Förutom ett gott humör och ett par skidor du är bekväm med är vädret en faktor som spelar stor roll för hur din dag i backen kommer att bli. Mycket snö och sol är en oslagbar kombination för en lyckad skiddag och Väderkarta.se kan hjälpa dig att välja den bästa dagen för att ge sig ut på en åktur.
Det första du kan kontrollera för att säkerställa att det kommer att bli en bra skiddag är temperaturen. Ett par minusgrader gör att snön blir perfekt att glida fram på medan plusgrader kan resultera i sämre glid. Är det för kallt kan det kännas obehagligt att ta sig ut men med de rätta kläderna går det att åka i nästan vilken kyla som helst! Speciellt om du har sådan tur att molnen inte valt att visa sig. En stark sol hjälper dig både att se, hålla värmen och kanske till och med att ge dig en lätt solbränna. Ej att förglömma är även solens förmåga att göra den där ölen på afterskin extra god. Var försiktig med skidglasögonen dock - det är få som klär i gogglebränna.
En mild temperatur behöver dock inte betyda att det känns som sådant. Vinden spelar även roll för hur skidförhållandena artar sig under dagen. En kraftig vind gör att temperaturen känns kallare och det kan även bli svårare att ta sig fram beroende på vindriktningen. Vinden kan även utlösa laviner om man har riktig otur men skidanläggningarna har alltid koll på lavinrisken och låter ingen åka om risken blir för hög.
Nederbörd under skidåkningen kan göra det problematiskt att se – speciellt i höga farter och i kombination med vind. Därför råder vi dig att ta det försiktigt i backen medan det snöar kraftigt. Du kan till exempel ta tillfället i akt för att bara mysa hemma och låta skidåkningen vänta till en annan dag.
Om alla dessa faktorer stämmer och vädret är perfekt för en dag i backen finns det ingen tvekan om att du kommer att ha många fantastiska skidtimmar att se fram emot. Tänk dig själv när du är på väg upp i liften och ser de soliga fjällen breda ut sig under dig. Föreställ dig det första skäret i pisten som gör att pudersnön sprutar. Känslan när granar och tallar susar förbi dig. Smaken av en portion gulaschsoppa i toppstugan och till sist den varma brasan i fjällstugan på kvällen.
En sådan upplevelse är svår att slå och någonting alla borde få uppleva oavsett om man har åkt skidor tidigare eller inte. Så se till att ta chansen att åka så mycket skidor du kan i vinter - till och med om vädret inte är helt perfekt.
Vi håller tummarna för en solig, lagom kall och vindstilla vinter i backarna som kommer att förgylla din vintersemester!