Våren har kommit till Stockholm, Göteborg och Malmö - och en stad i Sverige gick direkt från hösten till våren utan vinter, för första gången i sin historia.

Sveriges officiella definition av våren och hösten är när de genomsnittliga dagliga temperaturerna förblir över 0 grader i sju dagar i rad. Om de aldrig sjunker under 0 grader under de normala vintermånaderna, betyder det att höst varar till 15 februari när säsongen formellt ändras till vår.

Faktum är att staden Växjö - nästan 200 kilometer norr om Nordens sydligaste spets - för första gången register började 1858 inte upplevde vinter.

December, januari och februari var också rekord våta i Växjö. Mer än 279 millimeter regn har hittills fallit från och med den 1 december, vilket redan slog tidigare rekord på 263 millimeter 1995.

Mer än en decimeter regn (118,4 millimeter hittills år 2020) föll i Växjö bara i februari.

Det är allt enligt väderkarta som också rapporterar att Stockholm såg våren anlända den 15 februari i år, vårens tidigaste ankomst i huvudstaden sedan 2001.

Stockholm har hållit väderrekord sedan 1756, och åren efter har våren anlänt så tidigt som 15 februari endast vid 12 tillfällen, enligt väderkarta: s statistik.

I universitetsstaden Uppsala kan du till och med cykla mellan våren och vintern säger  väderkarta. Våren är redan här i centrala Uppsala, men vid väderkarta  väderstation i Ärna-flygbanan cirka fem kilometer från centrum är det fortfarande vinter enligt den meteorologiska definitionen.

/väderkarta