Vita gräsmattor
Under natten har ett lågtryck fördjupats över norra Östersjön och bakom har kall luft avancerat söderut vilket gjorde att nederbörden som nu är på väg att lämna fastlandet övergick föll som snö på många håll i Svealand i natt. Därför kan man i dessa delar dricka sitt morgonkaffe till synen av snövita gräsmattor.
 
I stora delar av Norrland har natten varit klar och rejält kall. Preliminärt kallast har det varit i Rensjön i nordligaste Lappland med -16,5 grader. Temperaturen har även sjunkit under 0 grader i stora delar av Svealand varpå det kan vara riktigt halt på vägarna nu på morgonen.
 
Blåsigt till havs
Då lågtrycket fördjupades så ökade även vinden under natten och nu på morgonen är det rejält blåsigt längs med våra kuster. Just nu blåser det mest på Örskär i sydligaste Bottenhavet, nord 19 m/s.
 
Soligt idag
Idag väntas en solig men kylig dag i stort sett hela landet. Över fjällen driver en del snöbyar in i den tilltagande västliga vinden. Dagstemperaturer från omkring 5 grader i söder till omkring 5 minusgrader i norr. Natten mot lördag väntas minusgrader i större delen av landet.
 
Även morgondagen bjuder på en del sol men till kvällen tätnar molnen västerifrån. Ett nytt lågtryck över Brittiska öarna fördjupas och rör sig österut.
 
Nytt rusk på väg
På söndag och måndag närmar sig lågtrycket på allvar och södra halvan av landet får en del regn. I Svealand möjligen blötsnö. Över Norrland ser det ut att bli mest soligt väder och omkring 0 grader.
 
Under fortsättningen av nästa vecka kommer ytterligare några lågtryck att passera landet med både regn och snö. I södra Sverige något stigande temperaturer med dryga 10 grader.